رسول آذرمی؛ نادر چاپارزاده
چکیده
کیفیت آب و مرحله بلوغ میوه تأثیر زیادی بر کیفیت میوه گوجهفرنگی دارد. بدین منظور برای بررسی تأثیر شوری و مرحله رسیدگی میوه بر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و عمر ماندگاری میوه گوجهفرنگی در سیستم آبکشت، آزمایشی ...
بیشتر
کیفیت آب و مرحله بلوغ میوه تأثیر زیادی بر کیفیت میوه گوجهفرنگی دارد. بدین منظور برای بررسی تأثیر شوری و مرحله رسیدگی میوه بر خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و عمر ماندگاری میوه گوجهفرنگی در سیستم آبکشت، آزمایشی بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1394 اجرا گردید. میوههای گوجهفرنگی از گیاهان رشد یافته در سه سطح شوری (2، 4 و 8 دسیزیمنس بر متر) و در سه مرحله رسیدن میوه (سبز بالغ، صورتی و قرمز) جمعآوری شدند.نتایج نشان داد که مواد جامد محلول میوه، هدایت الکتریکی عصاره میوه و درصد ماده خشک میوه با افزایش شوری محلول غذایی و با پیشرفت مرحله رسیدگی میوه بهطور معنیداری افزایش یافت. اما مقدار آبمیوه 9 درصد کاهش نشان داد. بیشترین میانگین وزن میوه (7/147 گرم) و حجم میوه (153 سانتیمتر مکعب) در میوههای رشدیافته در سطح شوری 2 دسیزیمنس بر متر و میوههای برداشتشده در مرحله صورتی رنگ بهدست آمد. میوهای سفت و با عمر ماندگاری بیشتر در شوری 2 دسیزیمنس بر متر و در مرحله بلوغ سبز رنگ مشاهده گردید. کاربرد شوری 4 دسیزیمنس بر متر در میوههای سبز بالغ فعالیت آنزیم اسکوربات پراکسیداز را 5/62 درصد در مقایسه با شوری 8 دسیزیمنس بر متر در میوهای قرمز رنگ افزایش داد. بنابراین پرورش گوجهفرنگی در محلول غذایی با شوری 4 دسیزیمنس بر متر و برداشت میوه در مرحله قرمز رنگ میتواند در بهبود کیفیت و وزن مناسب میوه مفید باشد.