هاجر حکم آبادی؛ مهدی رضائی؛ حسین حکم آبادی
چکیده
به منظور بررسی اثر دماهای مختلف محیط بر روی خصوصیات رشدی و فیزیولوژیکی سه پایه پستهسرخسی (Sarakhsivera cv.Pistacia)، بادامی زرند (P. vera cv. Badamie-Zarand) و قزوینی (P. vera cv. Ghazvini) آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر دماهای مختلف محیط بر روی خصوصیات رشدی و فیزیولوژیکی سه پایه پستهسرخسی (Sarakhsivera cv.Pistacia)، بادامی زرند (P. vera cv. Badamie-Zarand) و قزوینی (P. vera cv. Ghazvini) آزمایشی بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط کنترلشده در اتاقک رشد در دماهای 10/8، 15/13، 22/20، 27/25 شب/روز انجام گرفت. نتایج نشان داد که پایهها از لحاظ شاخصهای رشدی و فیزیولوژیکی مورد بررسی با یکدیگر تفاوت معنیداری دارند و پایه بادامی زرند از نظر اکثر صفات مورد اندازهگیری نسبت به دو پایه کارایی بهتری دارد. افزایش دما موجب افزایش میزان ماده خشک ریشه، ساقه و برگ، سطح برگ در پایههای پسته گردید. افزایش دما تا 25 درجه سانتیگراد تأثیر مثبت و افزاینده بر روی شاخصهای رشدی پایههای مورد مطالعه نشان داد. کمترین میزان شاخص سبزینگی در دماهای 10 و 15 درجه سانتیگراد و بیشترین میزان آن در دماهای 20 و 25 درجه سانتیگراد بهدست آمد. کمترین و بیشترین میزان هدایت روزنهای بهترتیب در دماهای 10 و 25 درجه سانتیگراد و در پایه سرخسی حاصل شد که میتواند نشاندهنده حساس بودن این پایه نسبت به تغییرات محیطی باشد. همچنین پایه بادامی زرند در دمای 10 درجه سانتیگراد توانست تعداد برگ و ماده خشک ریشه بیشتری نسبت به سایر پایهها تولید کند که این امر میتواند حاکی از مقاومت این پایه به دماهای کم در اوایل فصل رشد نسبت به سایر پایهها باشد.