کیانوش صفری؛ یوسف سهرابی؛ عادل سی و سه مرده؛ شهریار ساسانی
چکیده
چکیدهپرایمینگبذر تکنیکی نسبتاً جدید، ساده و کمهزینه برای بهبود صفات مرتبط با جوانهزنی و استقرار گیاهچه در شرایط تنش و عدم تنش میباشد. هدف اصلی از انجام این تحقیق، بررسی اثر تیمارهای مختلف پرایمینگبذر ...
بیشتر
چکیدهپرایمینگبذر تکنیکی نسبتاً جدید، ساده و کمهزینه برای بهبود صفات مرتبط با جوانهزنی و استقرار گیاهچه در شرایط تنش و عدم تنش میباشد. هدف اصلی از انجام این تحقیق، بررسی اثر تیمارهای مختلف پرایمینگبذر روی برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک سه رقم گندم نان در شرایط کاشت لولههای گلدانی داخل مزرعه بود. در این تحقیق، سه رقم گندم نان (ریژاو، سرداری و کریم) و 11 تیمار پرایمینگبذر، شامل پرایمینگ هورمونی: جیبرلیک اسید با غلظت 100میلیگرم بر لیتر و 24- اپیبراسینولید با غلظت 1 میلیگرم بر لیتر، اسموپرایمینگ: کلرید پتاسیم با غلظت 100 میلی مول در لیتر و پلیاتیلن گلیکول 4000 با پتانسیلهای 3/2- و 9/2- بار، پرایمینگغذایی شامل سولفات روی آبدار با غلظتهای 1/0 و 3/0 درصد وزنی-حجمی، اوره با غلظتهای 2 و 4 گرم در لیتر، آسکوربیک اسید با غلظت 100 میلیگرم بر لیتر، تیمار هیدروپرایمینگ با آبمقطر یکبار تقطیرشده و تیمار شاهد بدون پرایم در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 96-1395 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ماهیدشت کرمانشاه مورد مطالعه قرار گرفت. اثر رقم و تیمارهای مختلف پرایمینگبذر بر همه صفات اندازهگیریشده، در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. رقم کریم بیشترین محتوای نسبی آب برگ (58/79 درصد)، سطح برگ پرچم (19/15 سانتیمترمربع)، حجم ریشه (9/30 سانتیمترمکعب)، وزن خشک ریشه (6/4 گرم در لوله)، وزن خشک شاخساره (7/26 گرم در لوله)، نسبت وزن خشک ریشه به شاخساره (17/0) را نسبت به ارقام دیگر داشت. رقم سرداری با ارتفاع بوته 4/98 سانتیمتر و طول ریشه 118 سانتیمتر نسبت به دیگر ارقام برتری نشان داد. رقم ریژاو بیشترین شاخص سبزینگی (3/46) را داشت. بیشترین محتوای نسبی آب برگ، ارتفاع بوته، سطح برگ پرچم و شاخصکلروفیل بهترتیب مربوط به تیمارهای غذایی اوره با غلظت چهار گرم در لیتر (51/81 درصد، 9/89 سانتیمتر، 84/16 سانتیمترمربع و 47) و سولفات روی با غلظت 3/0 درصد (75/80 درصد، 8/88 سانتیمتر، 13/16 سانتیمترمربع و 46) بود. در این تحقیق، تیمارهای پرایمینگبذر با اوره در غلظت چهار گرم در لیتر و سولفات روی با غلظت 3/0 درصد، بهعنوان تیمارهای برتر پرایمینگبذر گندم برای شرایط دیم شناسایی گردیدند و به کارگیری این تیمارها احتمالاً میتواند در بهبود عملکرد دانه گندم در شرایط دیم مفید باشد.