عاطفه گلستانی؛ سمیه رستگار
چکیده
بیماریهای پس از برداشت یکی از دلایل مهم ضایعات انباری میوه انبه میباشد. شیوع بیماریها میتواند کیفیت میوه را تحت تأثیر قرار دهد و عمر ماندگاری محصولات باغبانی را کاهش دهد. هدف این مطالعه بررسی ...
بیشتر
بیماریهای پس از برداشت یکی از دلایل مهم ضایعات انباری میوه انبه میباشد. شیوع بیماریها میتواند کیفیت میوه را تحت تأثیر قرار دهد و عمر ماندگاری محصولات باغبانی را کاهش دهد. هدف این مطالعه بررسی اثر اسانسهای گیاهان دارویی رزماری و درمنه بر کنترل پوسیدگی ناشی از قارچ آسپرژیلوس (Aspergillus niger) بهعنوان یکی از بیماریهای مهم میوه انبه میباشد. میوهها پس از مایهکوبی با قارچ مورد نظر با غلظتهای (500، 1000 ماکرولیتر در لیتر) اسانس رزماری و درمنه اسپری شدند و در دمای 25 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. سپس درصد پوسیدگی، سفتی میوه،کاهش وزن، ویتامین ث و شاخصهای رنگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمارهای استفاده شده تأثیر معنیداری (در سطح پنج درصد) در جلوگیری از پوسیدگی میوه انبه در مدت انبارمانی داشتهاند. در پایان آزمایش تیمارهای اسانس رزماری (500 ماکرولیتر در لیتر) و بعد از آن درمنه (1000 ماکرولیتر در لیتر) بهترتیب با درصد پوسیدگی 12 و 3/13 درصد کمترین پوسیدگی را نشان دادند. اسانسهای گیاهی تأثیر مثبتی بر کیفیت میوه نشان دادند. بهطوریکه اسانسهای استفاده شده سفتی بیشتری نسبت به شاهد نشان دادند. بیشترین سفتی بافت میوه ( kg/cm27/3) در غلظتهای مختلف رزماری مشاهده شد. میوههای تیمار شده دارای میزان آسکوربیک اسید بیشتری نسبت به شاهد بودند. نتایج این پژوهش امکان استفاده از اسانسهای گیاهی بهعنوان قارچکش برای کنترل پوسیدگی پس از برداشت میوه انبه را نشان میدهد.