عیسی ارجی؛ محمد گردکانه؛ علی ایمانی؛ رحمت اله غلامی
چکیده
هلو یکی از مهمترین درختان میوهای است که از دیرباز در ایران کشت و کار میشده است. از اینرو بررسی سازگاری و انتخاب بهترین ارقام هلو در جهت توسعه کشت آن از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. این پروژه با تعداد ...
بیشتر
هلو یکی از مهمترین درختان میوهای است که از دیرباز در ایران کشت و کار میشده است. از اینرو بررسی سازگاری و انتخاب بهترین ارقام هلو در جهت توسعه کشت آن از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. این پروژه با تعداد 15 رقم هلو به منظور بررسی سازگاری آنها از سال 1395 در پایگاه تحقیقاتی باغ شهری در استان کرمانشاه به مدت 3 سال به اجرا در آمد. درختان این پروژه در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در اسفند 1392 با فاصله 4 در 4 متر کشت شدند. تعداد 4 اصله درخت در هر واحد آزمایشی و در کل از هر رقم تعداد 12 اصله مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد خصوصیات مختلف میوه از قبیل وزن میوه، ابعاد میوه و هسته، عملکرد میوه در درخت و هکتار، کارائی عملکرد و همچنین خصوصیات کیفی میوه از قبیل مواد جامد محلول، pH و اسید قابل تیتراسیون در بین ارقام دارای تفاوت معنیدار در سطح احتمال آماری یک درصد بود. متوسط عملکرد سه ساله نشان داد میزان عملکرد میوه در هکتار از حدود 5/11 تن در هکتار تا حدود 38 تن در هکتار در بین ارقام متغیر بود. رقم سانکرست بالاترین عملکرد با بیش از 35 تن در هکتار را داشت. ارقام دیگری مانند فدریکا، بیبیگلد 6 و بیبیگلد 7 با بیش از 25 تن میوه در هکتار نیز برتر بودند. با توجه به عملکرد مناسب، وزن میوه و کیفیت میوه ارقام سانکرست، فدریکا، دکسیرد، دومیزیانا، جیاچهیل، آمپی-سیمیدیا، البرتا، اسپرینگ کرست و انجیری برای مصرف تازهخوری مناسب بودند. برای مصارف صنعتی با توجه به کیفیت میوه و عملکرد بسیار بالا استفاده از ارقام بیبیگلد 7، بیبیگلد 6 و سودانل مناسب بودند.