سیده یلدا رئیسی ساداتی؛ فرشته رئیسی ساداتی؛ میر رضا رئیسی ساداتی
چکیده
امروزه با صنعتی شدن جوامع، ترکیبات سمی زیادی در محیط آزاد شده است. آلودگی محیطی ناشی از فلزات سنگین یکی از مهمترین عوامل جهانی آلودگی خاک است که امنیت غذایی را تهدید می کند. گیاهان دارویی جزء گیاهان ...
بیشتر
امروزه با صنعتی شدن جوامع، ترکیبات سمی زیادی در محیط آزاد شده است. آلودگی محیطی ناشی از فلزات سنگین یکی از مهمترین عوامل جهانی آلودگی خاک است که امنیت غذایی را تهدید می کند. گیاهان دارویی جزء گیاهان مهم اقتصادی بوده و فرآورده های آنها در سطح وسیع و بالایی در جهان و ایران مصرف می شوند. از آنجایی که کادمیم به عنوان عنصر اصلی در ایجاد انواع سرطان ها به ویژه سرطان گوارش شناخته شده است، بررسی اثرات این فلز سمی بر خواص کمی و کیفی رازیانه ضروری و مهم است. استفاده از نانو کودها در خاک و عناصر تغدیه ای می تواند راهکاری مناسب برای کاهش اثرات نامطلوب این فلز سنگین باشد. این آزمایش به منظور ارزیابی برخی ویژگی های بیوشیمیایی گیاه رازیانه و امکان تخفیف اثرات تنش فلز سنگین کادمیوم با محلول پاشی نانوذره سلنیوم، عصاره جلبکی و برهمکنش آنها در شرایط گلخانه ای به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی طی آزمایشی با سه تکرار در سال 1402-1403 اجرا گردید. فاکتور اول شامل فلز سنگین کلرید کادمیم در دو سطح (شاهد و 20 میلیگرم در کیلوگرم خاک) و فاکتور دوم تغذیه برگی در سه سطح (شاهد، عصاره جلبکی و نانوذره سلنیوم به ترتیب با غلظتهای 2 میلی گرم در لیتر و 20 میلی گرم در لیتر در نظر گرفته شد. یافته ها نشان دادند که در شرایط تنش کادمیوم میزان مالون دی آلدهید، آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز، محتوای پرولین و درصد نشت یونی افزایش معنی داری یافت، درحالی که محتوای رنگیزه های فتوسنتزی نسبت به شاهد کاهش نشان داد. همچنین بیشترین سطح غلظت مالون دی آلدهید و فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در محلولپاشی با عصاره جلبکی تحت تنش کادمیوم نسبت به شاهد ملاحظه شد. اثر هم افزایی نانوذره سلنیوم و عصاره جلبکی موجب کاهش 91/3 درصدی نشت یونی و افزایش73/16 درصدی پرولین و رنگیزه های فتوسنزی به ویژه افزایش 11/33 درصدی کلروفیل b شد. به عبارتی اثرات نامطلوب تنش کادمیوم با تقویت سیستم آنتی اکسیدانی و فتوسنتزی گیاه رازیانه توسط نانوذره سلنیوم و عصاره جلبکی کاهش یافته است. به طور کلی تغذیه برگی با عصاره جلبکی (غلظت دو میلی گرم بر لیتر) به دلیل محتوای بالای عناصر ماکرو و میکرو و خاصیت آنتی اکسیدانی در مقایسه با نانوذره سلنیوم، توانسته با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی رادیکال های آزاد را مهار و با کاهش نشت الکترولیت، یکپارچگی غشاء را در شرایط تنش کادمیوم حفظ کند.