نعیمه سوخت سرایی؛ فریال وارسته؛ حمیدرضا صادقی پور
چکیده
کاربرد ترکیبات طبیعی و غیرمضر برای سلامت انسان و محیط زیست در افزایش عملکرد و کیفیت توتفرنگی اهمیت زیادی دارد. یکی از مهم ترین و گسترده ترین ارقام توتفرنگی مورد کشت در جهان رقم کاماروسا است که به ...
بیشتر
کاربرد ترکیبات طبیعی و غیرمضر برای سلامت انسان و محیط زیست در افزایش عملکرد و کیفیت توتفرنگی اهمیت زیادی دارد. یکی از مهم ترین و گسترده ترین ارقام توتفرنگی مورد کشت در جهان رقم کاماروسا است که به دلیل تولید اول فصل، عملکرد زیاد، میوههای جذاب همراه با سفتی بالا و کیفیت حملونقل و عمر پس از برداشت خوب، یک رقم مناسب برای تولیدکنندگان است. در این پژوهش بوتههای توتفرنگی رقم کاماروسا در گلخانه ای تونلی با پوشش پلاستیک پلی اتیلنی و بدون استفاده از سیستم گرمایشی در شهرستان رامیان، استان گلستان در گلدان های پلیاتیلنی با بستر کشت کوکوپیت و پرلیت در آبان ماه سال 1400 کشت شدند. بوتهها در دو مرحله (ابتدای گلدهی و 10 روز بعد) با گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) با غلظت 10 و 20 میلیمولار و یک مرحله (ابتدای گلدهی) با فورکلرفنورون (CPPU) با غلظت 5 و 10 میلی گرم در لیتر محلولپاشی شدند. نتایج نشان داد که محلولپاشی GABA و CPPU توانست بهطور معنیداری رشد و نمو ریشه، سطح برگ، کلروفیل کل، کاروتنوئید برگ، سفتی میوه و مجموع وزن میوه برداشت شده را افزایش و درصد میوه بدشکل را کاهش دهد. تیمارGABA 20 میلیمولار مجموع وزن میوه برداشت شده را 17 درصد افزایش داد و بیشترین سفتی میوه (96/1 نیوتن بر سانتیمتر مربع) در بوتههای محلولپاشی شده با 20 میلیمولار GABA مشاهده شد. میزان کلروفیل کل برگ با افزایش غلظت GABA و CPPU افزایش یافت و بیشترین میزان کلروفیل کل برگ (384/1 میلیگرم بر گرم) در تیمارهای 20 میلیمولار GABA و 10 میلیگرم در لیتر CPPU (430/1 میلیگرم بر گرم) ثبت شد. تیمار 10 میلیگرم در لیتر CPPU به ترتیب 107 و 59 درصد افزایش در حجم و وزن ریشه را سبب شد. بیشترین طول میوه (51/65 میلی متر) و نسبت طول به قطر میوه (69/1) در بوتههای محلولپاشی شده با 10 میلیگرم در لیتر CPPU بهدست آمد. همچنین هر دو تیمار GABA و CPPU بر شاخص درخشندگی رنگ میوه و قند کل میوه تاثیر معنیداری داشتند. در این میان، تیمار GABA بر طول، قطر، نسبت طول به قطر میوه و قند برگ در زمان برداشت اثر معنیداری نداشت. بهعلاوه تیمار CPPU نتوانست قطر میوه، قند برگ و مجموع وزن میوه برداشت شده را در زمان برداشت تحت تأثیر قرار دهد. محلول پاشی CPPU بر محتوای سیتوکینین میوه تاثیر معنیداری داشت و بیشترین مقدار این هورمون گیاهی در تیمار 10 میلی گرم در لیتر CPPU ثبت شد. در نهایت با توجه به نتایج بهدست آمده، محلولپاشی بوتههای توتفرنگی رقم کاماروسا با 20 میلیمولار GABA و 10 میلیگرم در لیتر CPPU بهمنظور تولید میوه با کیفیت و ماندگاری بالا توصیه میشود.