فاطمه عینی تاری؛ عبداله احتشام نیا؛ حسن مومیوند؛ محمدرضا راجی
چکیده
سبک زندگی سالم، امروزه در سطح جهانی با تقاضای بالای مواجه شده و این تقاضا نیاز به حفظ یا ذخیره بهتر مواد خوراکی تازه مثل میوهها را بخاطر داشتن مقادیر فراوان ویتامین و مواد معدنی را افزایش داده است. از ...
بیشتر
سبک زندگی سالم، امروزه در سطح جهانی با تقاضای بالای مواجه شده و این تقاضا نیاز به حفظ یا ذخیره بهتر مواد خوراکی تازه مثل میوهها را بخاطر داشتن مقادیر فراوان ویتامین و مواد معدنی را افزایش داده است. از طرفی، افزایش ضایعات پس از برداشت موجب شده توسعه کاربرد ترکیبات طبیعی و سازگار با طبیعت و انسان، در جهت تولید محصولات عاری از مواد مضر و دارای ارزش غذایی بالا، همراه با کاهش ضایعات، امری ضروری به نظر برسد. به همین منظور، آزمایش حاضر به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی، در چهار تکرار و شامل فاکتور اول تیمارهای محلولپاشی قبل و پس از برداشت شامل تیمارهای شاهد،محلولپاشی کیتوسان (50 میلیگرم بر لیتر) و نانوکیتوزان (50 و 100 میلیگرم بر لیتر) و غوطهوری میوههای برداشت شده با محلول کلریدکلسیم در مرحله پس از برداشت (صفر و 2 درصد) و فاکتور دوم مدت زمان انبارمانی (روزهای صفر، 60، 90 و 120) بر میوههای سیب رقم گلدن) پیوند شده روی پایه MM 111 انجام شد. محلولپاشی قبل از برداشت در یک باغ سیب 18 ساله، واقع در منطقه آبستان شهرستان خرم آباد و مرحله غوطهوری در آزمایشگاه پس از برداشت دانشگاه لرستان صورت گرفت. میوهها پس از شستشوی اولیه، ابتدا با آب مقطر شستشو، خشک و سپس در محلول کلرید کلسیم در دمای اتاق به مدت 8 دقیقه غوطهور شدند. سپس در مجاورت جریان هوای خنک به منظور حصول اطمینان از حذف رطوبت سطحی اضافی، در جعبههای پلاستیکی میوه و یخچال دمای 4 درجه و رطوبت نسبی 80 تا 90 درصد تا زمان اندازهگیری پارامترها نگهداری شد. در این بررسی، ویژگیهای بیوشیمیایی ازجمله کاهش وزن، اسیدیته، اسیدهای قابل تیتراسیون، مواد جامد محلول، شاخص رسیدگی، ویتامین ث و مالون دی آلدئید بررسی گردید. نتایج تحقیق نشان داد که تیمارهای مورد استفاده، ویژگیهای بررسی شده در میوه سیب را تحت تأثیر قرار دادند و کاهش وزن کمتری نسبت به تیمار شاهد داشتند. بررسی ویژگیهای بیوشیمیایی نیز بیانگر تأثیر مثبت تمام تیمارها بر پارامترهای مورد نظر بود، به طوری که بیشترین اسیدهای قابل تیتراسیون، ویتامین ث و کمترین میزان اسیدیته و مالون دی آلدئید در تیمارهای ترکیبی نانوکیتوسان و کلرید کلسیم به دست آمد. همچنین تیمارهای مورد استفاده موجب کاهش مواد جامد محلول و شاخص رسیدگی میوهها شدند. براساس نتایج کلی، میتوان بیان نمود که کاربرد تیمارهای نانوذرات کیتوسان 100 میلیگرم بر لیتر در مرحله قبل از برداشت به همراه غوطهوری میوهها در مرحله پس از برداشت در محلول کلرید کلسیم 2 درصد، در اکثر ویژگیها نتایج مطلوبتری نسبت به سایر سطوح تیماری نشان داد.