اعظم صدیقی؛ منصور غلامی؛ حسن ساریخانی؛ احمد ارشادی
دوره 36، شماره 1 ، خرداد 1392، ، صفحه 51-61
چکیده
مهمترین مشکلات پس از برداشت میوه گیلاس نرم شدگی، چروکیدگی، فساد میوه و همچنین قهوه ای شدن دم میوه میباشد. در این پژوهش، اثر اسید جیبرلیک بر عمر انباری و ویژگیهای کیفی گیلاس رقم" سیاه مشهد " مورد ...
بیشتر
مهمترین مشکلات پس از برداشت میوه گیلاس نرم شدگی، چروکیدگی، فساد میوه و همچنین قهوه ای شدن دم میوه میباشد. در این پژوهش، اثر اسید جیبرلیک بر عمر انباری و ویژگیهای کیفی گیلاس رقم" سیاه مشهد " مورد بررسی قرار گرفت. اسید جیبرلیک در 4 غلظت 0، 10، 20 و 30 میلیگرم در لیتر در زمان شروع تغییر رنگ میوهها، روی میوهها و برگها محلولپاشی گردید. برای ارزیابی صفات کیفی و برآورد طول عمر انباری، میوهها پس از برداشت در دمای صفر درجه سانتیگراد و رطوبتی 90 درصد به مدت 35 روز نگهداری شدند. بررسیها نشان داد که اسید جیبرلیک با افزایش اندازه و وزن، باعث تأخیر در رسیدن میوهها شد. اسید جیبرلیک روند نرم شدن میوهها را طی دورهی انبارداری کاهش داد و با کاهش تولید اتیلن و کاهش از دست دهی آب، باعث تاخیر در پیری میوههای تیمار شده نسبت به شاهد گردید. همچنین میوههای تیمار شده نسبت به میوههای شاهد میزان pH پایینتر و اسیدیته بالاتری را نشان دادند. گرچه بین غلظتهای اسید جیبرلیک در بسیاری موارد اختلاف معنیداری مشاهده نشد، اما غلظت 10 میلیگرم در لیتر به طور معنیداری باعث حفظ سفتی بافت میوه، کاهش تولید اتیلن و آلودگیهای قارچی گردید. علاوه بر این، اسید جیبرلیک باعث ماندگاری بیشتر، تازگی و سبزی دم میوه گیلاس گردید. بر اساس نتایج بدست آمده اسید جیبرلیک توانست به عنوان تیمار هورمونی مؤثر در افزایش و بهبود کیفیت میوه گیلاس مشهد و جلوگیری از برخی ضایعات عمل نماید.